Mikročástice loví bakterie

25.1.2018
Citace:
D.Vilela et al., Microbots Decorated with Silver Nanoparticles Kill Bacteria in Aqueous Media, ACS Appl. Mater. Interfaces, 2017, 9 (27), pp 22093–22100, DOI: 10.1021/acsami.7b03006, Publication Date (Web): June 12, 2017
Zdroj
Přilehlou polovinu miniaturní částice tvoří zlato pokryté stříbrnými krystalky, vzdálenější je z hořčíku. Černá tyčinka znázorňuje rozpadající se tyčinkovou bakterii (angl. rod-shaped bacteria)  kmene Firmicutes.

Miniaturní částice čile rejdí ve vodě a ničí bakterie, na které narazí. Tak by mohla vypadat budoucnost dezinfekce vody. Jedna polovina částice je zhotovena z hořčíků a představuje pohonnou jednotku. Reaktivní kov se ve vodě rozpouští a unikající bublinky vodíku ženou částici vpřed. Druhou, čelní polovinu pokrývá zlato, na jehož povrchu nacházíme malinké částice stříbra (viz obr.). Na zlato se bakteriální buňka přichytí a silně baktericidní stříbro ji zničí, jak vidíme na schematické animaci. Hořčík vystačí až na 20 minut rejdění. Z vody dezinfikující částice dostaneme pomocí magnetu, který přitahuje železná jádra částic. Jak vypadá jejich pohyb v realitě, vidíme na tomto videu.

Částice tvořené dvěma různými polovinami nazýváme Janusovy (angl. Janus particle), nikoliv dle svého objevitele, leč dle římského boha Januse. který byl zobrazován se dvěma obličeji.

Pavel 26.1.2018: "Reaktivní kov se ve vodě rozpouští" asi není zcela přesný popis. Reaktivní kov reaguje s vodou za vzniku hydroxidu hořečnatého a vodíku. Odstraněním toho hydroxidu z vody se autoři tohoto vynálezu nezabývali?

Petr Novotný 29.1.2018: 8?) ...prece pridanim kyseliny premeni hydroxid na sul tu oddeli destilaci, to da rozum 8?)

Leopold Kyslinger 30.1.2018: Snad by stačilo probublávání oxidem uhličitým. Uhličitan hořečnatý je nerozpustná sraženina a oddělí se např. filtrací. Pokud mluvíte o destilaci, tak ta sama dezinfikuje vodu až, až, Jenomže destilovaná voda není moc vhodná pro užívání - protože ve zvýšené míře vyplavuje rozpustné minerály.

Pavel 31.1.2018: On už ten hydroxid hořečnatý je ve vodě nerozpustný. Jenže autoři tohoto vynálezu zjevně o žádné filtraci neuvažovali. Jinak by asi nedávali do těch kuliček železné jádro pro jejich odstranění pomocí magnetu, když by je stačilo odfiltrovat.

 
Odeslat komentář k článku "Mikročástice loví bakterie "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Mikročástice loví bakterie " e-mailem

Diskuse/Aktualizace